Αγγελική Μαστρομιχαλάκη

 Ζωή σαν παραμύθι     

             

     Γεννήθηκα σ' ένα όμορφο νησί του Αιγαίου που ο Θεός απλόχερα το στόλισε με φως, αλμύρα κι αρώματα, τη μυροβόλο Χίο. Εκεί που η ανάσα των ανθρώπων μυρίζει μαστίχα και οι μπαξέδες νοτισμένο χώμα και γιασεμί. Έτσι μεγάλωσα, έτσι μορφώθηκα. Σ' ένα νησί ταξιδιάρικο, που με έμαθε ν' αγαπώ τη ζωή και να δέχομαι τη λύπη όσο και τη χαρά.    

    Ήμουν μικρή όταν έχασα τον πατέρα μου. Μόλις έντεκα ετών. Η μάνα μου όμως δε λύγισε στις δυσκολίες της ζωής. Έγινε για μένα και τη μικρή μου αδελφή και μάνα και πατέρας. Κι όσο έβλεπε πως μου άρεσαν τα γράμματα και η γνώση, με ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο να σπουδάσω και να γίνω αυτό που πάντα στη ζωή μου ονειρευόμουν. Να γίνω δασκάλα. Να μπορώ κι εγώ να μεταδίδω στα παιδιά την αγάπη για τη μάθηση, να τους δίνω τα εφόδια για να σταθούν με δύναμη κι αποφασιστικότητα στα πόδια τους μέσα στον κόσμο.

     Έτσι ήτανε γραφτό να γίνει κι έτσι έγινε. Γρήγορα διορίστηκα ως δασκάλα κι άρχισα να κάνω πράξη τα όνειρά μου. Τα παιδιά ήταν για μένα ένα ακόμη σχολείο. Ίσως το σπουδαιότερο απ' όλα. Κοντά τους έγινα κι εγώ μαθήτρια. Έμαθα από το χαμόγελό τους, από το παράπονό τους, από τα παιχνίδια τους, από τις σκανδαλιές τους. Θησαυρός μεγάλος που σφράγισε την καρδιά και τη ζωή μου. Ήθελα όμως αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό να τον μοιραστώ με κάποιο τρόπο κι έξω από τη σχολική τάξη με τα ίδια τα παιδιά. Και τον βρήκα τον τρόπο… Μέσα από τα βιβλία. Από μικρό κοριτσάκι μου άρεσε να γράφω. Πίστευα πως ένα στυλό και λίγο χαρτί μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν ολοζώντανο, μαγικό κόσμο. Τόσο αληθινό όσο και οι αναμνήσεις, τα συναισθήματα, η γνώση, η χαρά και η λύπη που φωλιάζουν μέσα μας καθώς διαβαίνουμε τη ζωή. Άρχισα λοιπόν να κάνω το θησαυρό μου λόγια. Γράμματα από μελάνι πάνω σε χαρτί που τα στόλισαν με χρώματα οι εικονογράφοι που συνεργάστηκα μαζί τους.

     Το πρώτο μου βιβλίο ήταν το «Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Φώτα»  και ακολούθησε το «Πάσχα Ελληνικό» . Για τους πολύ μικρούς μου φίλους έγραψα το «Εγώ ο πρώτος και οι… άλλοι» . Τα «Παιχνιδομαγειρέματα»  και το «Όλη η Ελλάδα ένα ταξίδι»  ήρθαν να συνεχίσουν τη σχέση δημιουργίας με τα βιβλία. Το 2006 κυκλοφόρησε το «έρχονται χριστούγεννα... θα 'ρθουν και τα Φώτα»

     Η αγάπη μου για την εκπαίδευση με παρακίνησε να συμμετάσχω στη συγγραφή των καινούριων βιβλίων των θρησκευτικών για τα παιδιά της Γ΄ και Δ΄ δημοτικού, που διδάσκονται στα σχολεία από το Σεπτέμβριο του 2006. Η αγάπη μου για το παιδικό βιβλίο με οδήγησε σε μια έρευνα διδακτορικής διατριβής η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σύντομα θα δημοσιευθεί. Έχει τίτλο:  Άτομα με ειδικές ανάγκες στο  Ελληνικό -  παιδικό  -  λογοτεχνικό βιβλίο  (1975  -  2000).

     Κι όπως η μοίρα όρισε να γίνω δασκάλα και συγγραφέας, ήτανε φαίνεται γραφτό να κάνω οικογένεια και μ' έναν συγγραφέα. Παντρεύτηκα τον Παντελή Ζούρα που γράφει επίσης βιβλία για παιδιά. Μαζί του απόκτησα το Θοδωρή και τη Μαρία που γεμίζουν με χαρά τη ζωή μας. Και σκέφτομαι συνέχεια, πόσο τυχερή είμαι που το «παραμύθι» που ζω είναι η μεγαλύτερη αλήθεια που ονειρεύτηκα ποτέ μου!